Archimedes Slottet

  • Planeringsfas
  • Produktionsstart
  • Projekt färdigställt

Modernt boende i historisk byggnad

MELLAN BROMMA BLOCKS OCH BÄLLSTAVIKEN I BROMMA LIGGER ARCHIMEDES. MÅLET MED OMRÅDET ÄR ATT OMVANDLA DET BEFINTLIGA INDUSTRI- OCH VERKSAMHETSOMRÅDET TILL EN LEVANDE STADSDEL MED EN TÄT, ATTRAKTIV OCH PROMENADVÄNLIG BOENDEMILJÖ. DE TVÅ BEFINTLIGA BYGGNADERNA BYGGS OM TILL BOSTÄDER OCH INOM OMRÅDET KOMMER FEM NYA BYGGNADER TILLKOMMA. TOTALT BYGGS CA 1 000 NYA BOSTÄDER, LOKALER OCH EN FÖRSKOLA, FÖRDELAT PÅ SJU HUS.

Fasaderna på den imponerade byggnaden kommer att bibehållas och renoveras för att bevara den tidstypiska arkitekturen med tillägg för balkonger. Den invändiga ombyggnaden görs med noga utvalda material med design och funktion för en modern bekvämlighet. Byggnaden huserar kontorsverksamheter idag och var ursprungligen en hattfabrik med bostäder på vindsvåningen.

I kvarteret möter flera tidsepoker varandra i en kombination av klassisk arkitektur, industrialism och modernism. Vid området skapas en barnvänlig park och ett torgstråk med promenadmöjlighet genom Mariehäll till den planerade strandparken utmed Bällstaviken.

Med kommande gångbro över Bällstaån nås Sundbyberg centrum med fem minuters promenad eller tre minuter med tvärbanan. Bromma flygplats finns på 10 minuters promenadavstånd. I Sundbyberg Centrum finns både tunnelbana, pendeltåg och fjärrtåg samt service. Mer service finns i närliggande Bromma Blocks.

Hus S är ett befintligt hus som idag huserar kontorsverksamhet och har tidigare varit en hattfabrik med bostäder på vindsvåningen. Huset kommer att omvandlas från kontor till ca 26 bostadsrätter. Fasaderna på den imponerade byggnaden kommer att bibehållas och renoveras för att bevara den tidstypiska arkitekturen med tillägg för balkonger. Den invändiga ombyggnaden görs med noga utvalda material med design och funktion för en modern bekvämlighet.

Hus S är en del av vårt utvecklingsområde i Archimedes där totalt sju bostadshus ska uppföras. Fem av flerbostadshusen har förvärvats av Svenska Nyttobostäder som också kommer förvalta dessa.

Om området

Med gradvis förändring har Mariehäll utvecklats från industriområde med enklare bostäder till en levande stadsdel med nya bostäder och grönområden. Här bor man med tvärbanan och busshållplatsen strax utanför området som tar dig till Sundbybergs Centrum på cirka 3 minuter och därifrån finns pendeltåg, tunnelbana och bussar som bland annat tar dig in till Stockholm City från 8 minuter. Med tio minuters promenad från Slottet når du Bromma Blocks med sina populära butiker och restauranger.

Området Archimedes har en anrik historia som än idag bidrar till områdets gestaltning. Här har många intressanta verksamheter funnits, bland annat en hattfabrik i slutet av 1800-talet, en cigarrfabrik och en tillverkare av utombordsmotorer. Även mer kända verksamheter som Electrolux och Atlas Copco har haft verksamheter här.

Bilder

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

I närheten